Varkenshouderij

Van oudsher was ons bedrijf een gemengd bedrijf met melkvee en varkens. Vanaf 1997 heeft Nico zich steeds meer gespecialiseerd in de varkenshouderij, met als resultaat een gesloten varkensbedrijf op twee locaties.

Gesloten houdt in dat de biggen op ons bedrijf worden geboren en afgemest. Op onze thuislocatie bevinden zich de kraamzeugen en de pasgeboren biggen. Op onze tweede locatie, 800 meter verder, lopen de gespeende biggen en de vleesvarkens. Nico doet het werk bij de varkens alleen, met hand- en spandiensten van vader.

Onze varkens worden gehouden in een groen-label stal, voorzien van een biologisch luchtwasser. De zeugen worden gehouden in groepen. Als ze moeten gaan werpen, verhuizen ze naar de kraamafdeling. Daar liggen ze in afzonderlijke boxen. Door de boxen kan een zeug niet per ongeluk op haar eigen biggen gaan liggen. De biggen blijven ruim 3 weken bij de zeug, totdat ze brokken kunnen eten. Dan worden ze gespeend en gaan ze naar onze andere locatie waar ze in groepen bij elkaar lopen. De zeug wordt dan opnieuw geïnsemineerd en gaat terug naar de groep.

Onze varkens krijgen veel restproducten te eten die niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie, zoals stoomschillen van de Aviko in Steenderen en wei uit de kaasindustrie.

Varkensvlees

Als de varkens een half jaar oud zijn, worden ze geslacht. Het merendeel van de varkens gaat naar Vion in Apeldoorn, de grootste slachterij in Nederland. Veel van het Nederlandse varkensvlees wordt geëxporteerd naar Duitsland.

Voor het vlees in onze winkel brengen wij regelmatig een varken naar slachterij Heinen in Zelhem. Bij Heinen wordt het varken geslacht, verpakt, ingevroren en van een barcode voorzien.

Het vlees in onze winkel is antibiotica-vrij, maar bovenal erg lekker.

Assortiment

Al ons vlees in porties van ongeveer 500 gram of per 2 stuks verpakt en ingevroren. Wilt u bijvoorbeeld een half varken bestellen, neem dan even contact op met Nico (06-13404702) of vraag ernaar in de winkel.

schouderkarbonade
rib/haaskarbonade
filetlapjes
kophaas
lange haas
speklappen met zwoerd
zuurkoolspek
gerookte spekjes
hamrollade
schnitzels
dikke ribbetjes
spareribs
dobbelsteentjes vetspek
bami/nasivlees
hips/bovenbeen
verse worst fijn
gelderse schijven
tong
lever
rookworst
grillworst (broodbeleg)
rauwe ham (broodbeleg)
achterham (broodbeleg)
bacon (broodbeleg)
leverworst
hausmacher
bakbloedworst