Overslaan en naar de inhoud gaan
Dexter rund
Vrij in de natuur te vinden

Natuurbegrazing met Dexter runderen

Wat begon met één drachtige Dexterkoe is inmiddels uitgegroeid tot een kudde van zo'n 30 dieren. Door samenwerking te zoeken met de gemeente Doetinchem hebben we onze hobby kunnen uitbreiden en begrazen onze dieren het natuurgebied "De Musschenhorst".

De Dexter is een minikoe en komt oorspronkelijk uit Ierland. Het is een dubbeldoelras, maar vrijwel overal worden de dieren hobbymatig gehouden. Het is een sober, maar sterk en gezond dier. Ze zijn er in drie kleuren, rood, zwart en de zogenaamde dunkleur, maar nooit gevlekt.

Onze dieren worden op natuurlijke wijze geboren, groeien op in de kudde en krijgen geen preventieve antibiotica toegediend. Ze lopen zomer en winter buiten, maar hebben wel schuilgelegenheid. Krachtvoer is bij Dexters uit den boze, daar vervetten ze snel van. De vaarskalveren worden de moeders van een volgende generatie Dexters. De stierkalveren worden os gemaakt en wanneer een os 2,5 tot 3 jaar oud is wordt hij geslacht bij Heinen in Zelhem. Hij heeft dan een goed leven achter de rug.

Gevacumeerd, diep ingevroren en geëtiketteerd krijgen wij het vlees terug. Het vlees is rijk aan omega-3 vetzuren en is daardoor erg mals. Een verantwoord stukje vlees.

kudde Dexters in natuurgebied

 

Wilt u onze Dexters zien? Het natuurgebied "De Musschenhorst" aan de Mussenhorstweg in Wehl is vrij toegankelijk. Ook lopen onze Dexters in natuurgebied "De Tuut" Nieuw-Wehl. Natuurlijk kunt u ook een kijkje komen nemen op ons bedrijf. We vertellen graag over "koetjes en kalfjes".

Wilt u meer over onze Dexters lezen? Klik dan hier.

 

Dexter..

Kijk mee