Familieboerderij
Van een gemengd bedrijf via een gespecialiseerd varkensbedrijf naar weer een gemengd bedrijf, zelfvoorzienend in stroom. Lees hier hoe ons bedrijf meegroeit met de maatschappij.
Midden in de Wehlse Broeklanden, op de hoger gelegen es aan de rand van Wehl, is ons bedrijf gevestigd. Van oudsher een gemengd bedrijf met varkens en melkkoeien. Eind jaren '90 hebben we ons geheel gericht op de varkenshouderij. Zonder melkkoeien vonden wij de weides wel erg leeg, dus zijn we in 2005 hobbymatig mini Dexterkoeien gaan houden. Sinds 2006 is de kersenteelt er als nieuwe professionele uitdaging bijgekomen en dat is in een korte tijd uitgegroeid tot 1,5 ha zoete kersen.
Na al langer met de gedachte gespeeld te hebben om meer eigen producten en streekproducten te gaan verkopen, zijn we zomer 2014 gestart met de bouw van een Landwinkel. Van daaruit proberen we onze kennis van en passie voor "het plattelandsleven" op onze klanten over te brengen.
Najaar 2020 hebben we de oude stallen gesloopt. Twee stallen zijn blijven staan voor de varkens, die worden omgebouwd naar strohokken met buiten uitloop. Het aantal varkens dat we nu houden is voldoende voor de vleesverkoop in onze eigen winkel.
Een hele verandering, vooral ook voor Nico. 25 Jaar lang heeft hij op grotere schaal varkens gehouden in deze stallen. En nu (2021) een omschakeling, niet omdat het oude niet goed was, maar omdat de stallen versleten waren en we een nieuwe weg wilden inslaan.
Omdat we inkomsten uit de landwinkel hebben, hebben we ook de mogelijkheid om kleinschalig varkens te gaan houden. De lijnen zijn kort, zodat we er wat aan kunnen verdienen. De varkens worden, evenals onze Dexter runderen, 2 dorpen verderop geslacht. Het vlees komt de week erop verpakt en ingevroren terug en wordt in de vrieswand in de winkel gepresenteerd. Het voer (o.a. oud brood, overgebleven groente en fruit uit onze winkel) komt uit de regio. Het varken is het ultieme kringloopdier, 95% van het rantsoen van varkens bestaat uit producten die de mens niet wil of kan verteren. Zo proberen we onze afvalstromen te recyclen.
Nico & Annemiek
Sloop van de oude stallen in 2020
De oude koestal en oude varkensstallen hebben plaats gemaakt voor één gebouw, bestaande uit drie delen. Een deel voor de koeien en paarden, een deel voor opslag en werkplaats en het derde deel bestemd als boerderijterras en verwerkingsruimte. De zonnepanelen op het dak in combinatie met de warmtepompen zorgen er voor dat we geheel zelfvoorzienend zijn in stroom (en zelfs terug leveren) en van het gas af zijn.