
Beste klant,
Beste klant,
In de media is afgelopen week veel aandacht geweest voor de tijdelijke toelating van het middel tracer in de kersenteelt. Wij willen u graag wat meer informeren over de gang van zaken in de bestrijding van de suzukivlieg op ons bedrijf.

De bestrijding van de suzuki vlieg is al een aantal jaren best ingewikkeld. Met een aantal maatregelen proberen wij dat onder controle te houden. Als dit fruitvliegje in het perceel zit kan het in korte tijd exponentieel groeien en kan letterlijk een hele oogst verloren gaan.
Feit is dat de suzukivlieg hier in Nederland massaal aanwezig is en houdt van met name kersen, maar ook pruimen, blauwe bessen, aardbeien (al het zachtfruit). De truc is om de aanvangsdruk van de vlieg aan het begin van het seizoen zo laag mogelijk te houden.
Dat betekent dat wij de overkapping voor de kersen met rondom heel fijnmazig suzuki gaas al vroeg dicht doen waardoor de vlieg het perceel niet in kan komen. Verder is het zaak heel hygiënisch te werken tijdens de pluk. Dat betekent dat wij elke dag na het plukken op de knieën gaan om alle gevallen kersen op te rapen. Mocht in één van die gevallen kersen dan de vlieg zitten, dan wordt die dus uit het perceel verwijderd. De opgeraapte kersen voeren wij aan onze varkens, waardoor de eventuele suzuki besmetting daarmee verdwijnt.
De suzukivlieg vindt het fijn in wat vochtige begroeiing onder de bomen. In de reguliere fruitteelt worden de stroken onder de bomen chemisch vrij van onkruid gehouden. Dit zorgt er ook voor dat dat onaantrekkelijker wordt voor de suzukivieg. Wij spuiten echter niet tegen onkruid, wat betekent dat we vrijwel dagelijks aan het wieden/maaien zijn om het voor de suzukivlieg onaantrekkelijk te maken. Er zijn ook aanwijzingen (maar niet wetenschappelijk bewezen) dat onder andere de geur van munt de suzuki iets op afstand houdt. Daarom hebben wij ook muntplanten verspreid over het perceel geplant. Al deze maatregelen zijn niet voldoende om de suzukivlieg geheel buiten de deur te houden, maar zijn erop gericht de druk zo laag mogelijk te houden.
Als correctie hebben wij het middel tracer achter de hand. Dit is een middel dat ook in de biologische fruit- en groenteteelt gebruikt mag worden. Dit middel mag 2 keer per jaar toegepast worden, waarbij ieder jaar meer regels komen voor wat betreft de toepassing. Dat is ook goed, er moet onderzoek en controle blijven op de effecten en toepassing van middelen.
Dit jaar heeft de proeftuin van het ministerie toestemming gekregen om een specifieke sluipwesp te kweken. Deze sluipwesp is de natuurlijke vijand van de suzukivlieg. Omdat dit evenals de suzukivlieg een exoot is, mag die niet zomaar gekweekt en uitgezet worden. Eerst moet onderzocht worden of die sluipwesp ook nog negatieve gevolgen op onze Nederlandse biologie heeft. Naar verwachting is daar volgend jaar meer duidelijkheid over. Hopelijk krijgen we dan toestemming om die sluipwesp te gebruiken in de strijd tegen de suzukivlieg, waardoor bespuiting niet of minder nodig is. Er is in de media veel ophef over de toelating van Tracer geweest en over kersentelers die zich niet aan de regels houden. Het ligt echter wat genuanceerder dan in het krantenartikel beschreven is.
Wij proberen er op ons bedrijf alles aan te doen om het gebruik van chemische middelen omlaag te brengen. We gebruiken geen kunstmest meer, geen chemische onkruidbestrijding en zijn nu in een experimentele fase om schimmels en bacterieziekten zoveel mogelijk natuurlijk te bestrijden met onder andere compostthee. We zitten in een studieclub natuurinclusieve fruitteelt en een studieclub regeneratieve landbouw. Daarin proberen we met z’n allen proefondervindelijk steeds natuurinclusiever te werken. Dat gaat niet van de ene op de andere dag, dat vergt echt jaren en veel vallen en opstaan. Wij investeren daarin omdat we daarin geloven, maar we moeten ook onze boterham blijven verdienen.
Heeft u naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen, dan beantwoorden wij die met alle plezier.
Groeten,
Nico & Annemiek
